онлайн магазин за подартци,картини,бижута,обзавеждане и интериорен дизайн
онлайн магазин за подаръци, картини, обзавеждане и интериорен дизайн

Комплект КАНАТИЦА

Комплект КАНАТИЦА – розова панама със син символ.Възможни са всякакви цветови комбинации – розова панама със синьо или обратното. Канатицата е символ, който се среща в целия цвят, почти навсякъде фигурата символизира вечен живот, дълголетие. В България значението му се свързва с криле, които символизират щастие и дълголетие. На доста места по света, фигурата се нарича и „Утринна звезда”, „Зорница”, „Вечерна звезда” – все обозначения, които водят към доста еднотипни легенди.

В селските къщи на Индия, фигурата се рисува на стената до входната врата за защита от зли сили и за щастие на дома.

В БЪЛГАРСКОТО ВЕЗМО означава сродяване на два рода, не просто сватба, а че целите родове се обединяват.

35.00 лв.

Availability: 1 налични

Добави в любими
Добави в любими
Комплект КАНАТИЦА.Канатицата е може би един от най-популярните символи и мотиви. Той се използва в килимарството и по-конкретно в чипровските, котленските и пиротските килими. Символът е много широко разпространен по света и пътят му, може да бъде проследен и това ни връща на Балканите.Тук са открити най-старите примери. Един такъв е открит на съд от халколита до праисторическо селище Хаджилар.Селищната могила се намира на 615 км южно от Истанбул, 26 км югозападно от Бурдур и на 1.5 км западно от с. Хаджилар, на 940 м. надморска височина. Територията на древна Витиния. Витините са народ от тракийската общност.

Преди да направя опит за анализ на самият символ е нужно да обърна внимание на названието с което символът е известен-КАНАТИЦА. Официалната етнографска теза е, че името идва от турски, тъй като се знае, че канатица се възприема като крила (kanatlar /тур). Всъщност на всички езици от тюркската езикова група думата крила е аналогична.

В думата КАНАТИЦА се съдържа същият корен, както и в титлата на българските владетели КАНАС.

За титлата на българските владетели са изписани тонове страници, за да бъде тя манипулирана по невъобразими начини, само и само народът ни и неговата древност да бъде представен по удобен някому начин. Тук няма да прилагам задълбочен анализ на титлата. Направили са го мнозина почтени изследователи и учени хора.

И така, буквалното значение на КАНАС – архаичната форма на добре познатата КАНЕЗъ, КНЯЗ е „водач, предводител, началник“. Задълбочен анализ на титлата можете да видите ТУК.

За нашето изследване е важен следния абзац от посочената публикация „Коренът в KANAC е KAN, като значението е начало,  началник. Обяснение получаваме от стблг. *кань, конъ– начало, а също и наченти, заченти – започвам, слагам начало, зачевам.“

Запомнете думата ЗАЧЕВАМ или ЗАЧАТИЕ, тъй като тя има роля във формирането на символа КАНАТИЦА.

 

Тайната стая

Здравейте,

казвам се Пламена и съм автор на бижута с български шевици, както и бижута от пашкули на копринена буба. Всичко е ръчна изработка, за сглобката на бижутата, използвам закупени материали. Изпълнявам поръчки и по ваши идеи. Шевиците могат да са в желан от вас цвят, на бяла и цветна панама.

Още продукти от Тайната стая

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Комплект КАНАТИЦА“
За съжаление няма налични оферти

General Enquiries

There are no enquiries yet.

Меню
Категории